Georgialainen keittiö hurmaa Helsingissä

Phkali: vihreitä papuja / saksanpähkinöitä / georgialaisia yrttejä ja mausteita

Olen vannoutunut georgialaisen keittiön ystävä. Syön georgialaista usein Pietarissa, kokkaan sitä myös kotona, tällä kertaa tutustuin Helsingissä georgialaiseen ravintolaan nimeltä Georgian House.

Oikeastaan olin ensin menossa Pikku Georgia -ravintolaan, mutta se oli lopettanut. Harmi, sillä edellisellä kerralla käydessäni sain siellä oikein maukasta georgialaista ruokaa. EDIT: Nykyäänhän Pikku Georgia on ravintolalaiva Grand Georgia, josta kirjoitan enemmän toisella kertaa.

Ruoka oli erittäin hyvää ja autenttista Georgian Housessakin. Tarjoilijana oli venäjää äidinkielenään puhuva nuori nainen, keittiöstä kuului georgiaa ja välillä keittiöhenkilökunta puhui venäjää tarjoilijan kanssa.

Ensimmäisellä vierailullani halusin testata georgialaisen keittiön suosikkejani: hatsapurin, phalin ja hartso-keiton. Hatsapureista suosikkini on oikeastaan adzaruli-hatsapuri, mutta koska megruli-hatsapuri on helpompi ottaa mukaan, päädyin siihen. Hatsapuriahan ei siis yksin pysty kerralla syömään, on sen verran tuhtia tavaraa. 

Phalit olivat erinomaisia, ihanan yrttisiä. Hatsapuri maistui hatsapurilta, ollen siis rasvainen ja juustoinen, kuten kuuluu. Mausteinen, maukas hartso-keitto lämmitti mukavasti kylmänä helmikuun iltana. Erinomaisen georgialaista, kiitos! 

Seuraavalla kerralla ottaisin varmaankin sitten georgialaisen salaatin, lobion ja chashushulin, jotka ovat suosikkilistallani seuraavina. Eli kyllä, suosittelen paikkaa lämmöllä ja aion mennä itsekin toiste, paikka kun sijaitsee lähellä Suomi-Venäjä-Seuran konttoria (toim. huom. konttorin entistä sijaintia), eli asiaa sille suunnalle on jatkuvasti.

Megruli-khachapuri: talon juustolla täytetty ja kuorrutettu leipä, tarjoillaan lämpimänä

Kharcho-keitto: naudanlihaa/ riisiä/ tomaattimurskaa /valkosipulia/ georgialaisia yrttejä ja mausteita

Olen kirjoittanut georgialaisesta ruokakulttuurista ja muista kaukasialaisista ruokakulttuureista Tanjan Matkamittarissa jonkin verran, tässä muutama linkki:
Ja jos Pietarin georgialaiset ravintolat kiinnostavat, myös niitä on esitelty kattavasti Tanjan Matkamittarissa, tässä yksi pieni koonti: Georgialainen keittiö hurmaa Pietarissa

P.S. Huomannette hatsapurin monenkirjavan suomenkielisen kirjoitusasun. Venäjäksi hatsapuri kirjoitetaan хачапури, josta tullee tuo suomenkielinen hatsapuri, mutta usein suomeksi käytetään myös muotoa khatsapuri, englannissa sitten enemmän näkee käytettävän ravintolan käyttämää muotoa khachapuri (kuvatekstit ravintolan listalta). Samalla linjalla mennään myös muissa ruuan nimissä, kun kirjoitusasuja on useita. Itse valitsen mielelläni aina suomalaiseen tekstiin sopivimman vaihtoehdon.

Kommentit

Sanna sanoi…
Ihanan näköisiä annoksia, varmasti todella maittavia. Meidän tuttu myös pyörittää ravintolaa. Kertoi, että uusia suurkeittiökalusteita odottelevat. Voi siis olla, että ravintola on hetken aikaa kiinni, jos tekevät muitakin muutoksia. Georgialaista ruokaa en koskana ole maistanut, mutta nyt heräsi mielenkiinto postauksen myötä. https://www.kk-service.fi/suurkeittiolaitteet-ja-kalusteet

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ravintola NES Lappeenrannan Rauhassa

Ravintolavaunun lämmin club sandwich salaatilla

Suomalaisen pitsan alkulähteillä - Kourulan Cup-Kahvila