Trattoria Otto – Joensuun uusin ja italialaisin
Trattoria
Otto on Joensuun tuorein tapaus, ja erittäin mielenkiintoinen
sellainen, voin sanoa jo parin ruokailun perusteella.
Trattorian tilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Yläkerran
ikkunapöydät kiehtovat erityisesti, mutta saavat odottaa kylmempiä ilmoja, nyt
kesällä olemme syöneet Oton terassilla Joensuun kävelykadulla.
Ruoka on italialaistyyppistä ja painottuu vahvasti
tuorepastoihin sekä risottoihin. Oton keittiössä tunnutaan tekevän paljon itse
– kenties kaikki mitä mahdollista – aina tuoremakkaroista kastikkeisiin.
Hienoa! Leikkeleet ovat tuontitavaraa Italiasta.
Ruoka on maukasta ja mutkatonta, annokset suuria. Viiden
ruokalajin illallinen ei ihan kokonaan mahaan uponnut, vaikka kaikki oikein hyvää
olikin. Kun Mikko vähän autteli minua, niin lautaset saatiin edes melko
tyhjiksi.
Alkuun tarjoillaan leipää, jota kannattaa säästää myös
ruoka-annoksia varten; niillä on hyvä kaapia lautasilta herkullisia
kastikkeiden loppuja.
Viiden ruokalajin menu syntyy päivittäin sen mukaan, mitä
keittiössä on tarjolla, eli menun kokoonpanon saa tietää tilatessaan.
Meidän illalliseemme kuului omatekoinen possumakkara
alkupalaksi, primi piatti oli aivan liian suuri pasta carbonara, pääruuaksi
saimme ahventa ja jälkiruuaksi oli pannacottaa sekä juustoa.
Tällaista illallista en itse todennäköisesti olisi
koskaan tullut valinneeksi listalta, mutta sepä tässä osa viehätystä onkin!
Makkara esimerkiksi ei sinällään minusta kuulosta hurjan
houkuttelevalta alkupalalta, mutta se osoittautuikin sikahyväksi
annokseksi! Kastike oli erinomainen, pikantisti grilliltä maistuva
omatekoinen makkara todella mehukas herkku. Rucolaa oli annoksen päällä, kuten
tuntuu olevan paikan tapa.
Pasta carbonarasta minulle tulee mieleen ensimmäiseksi lähinnä savuinen pekoni, mutta tämäkin ennakkoluulo osoittautui vääräksi. Oton carbonarassa käytetään italialaista pancettaa, joka on lähempänä jo oikeaa kinkkua kuin pekonia. Annos oli suuri ja mahtava :D
Ahven tarjoiltiin paistettujen perunoiden, porkkanoiden ja
ihanan punaviinipohjaisen kastikkeen kanssa. Lautasella taisi olla myös
sitruunaöljyä. Päällä tilliä. Erinomainen annos, pisteet myös ahvenen käytöstä.
Jälkiruokana pannacotta on melko perinteinen, mutta hyvä,
kuten tälläkin kertaa. Erityistä kiitosta pistaaseista ja kauniista
asettelusta.
Toisena jälkiruokana oli homejuustoa. Homejuuston kanssa
maisteltiin marinoitua päärynälisuketta, marjoja ja pinjansiemeniä. Oih ja
voih, miten hyvää!
Tarjoilu pelasi hyvin yläkerrasta käsin, ja tarjoilija muisti esitellä jokaisen annoksen. Italialainen punaviini toimi illallisen makumaailman kanssa mukavasti. Muuta valitettavaa en keksi kuin se liian iso pasta, mutta onko sekään nyt varsinainen syy valittaa ;)
Suosittelen! Ja sokerina pohjalla: omistajat ovat luvanneet
ruokalistan vaihtuvan parin kuukauden välein, joten mielenkiinto pysyy yllä
alkuhuuman jälkeenkin.
P.S. Edellisellä kerralla maistelemamme risototkin olivat
erinomaisia:
Täytetyt portobellot tomaattirisotolla
saivat piristeekseen ihania etikkaisia siitakesieniä, annoksessa oli
myös parsaa. Kampasimpukka-annoksessa hurmasi erityisesti kirpeä
fenkoli-appelsiinisalaatti (kuva alla). Värikkään antipasto-alkupalan kruunu oli
omatekoinen tomaatticaponata (kuva alla).
Kommentit