Georgialainen keittiö hurmaa Helsingissä
Phkali: vihreitä papuja / saksanpähkinöitä / georgialaisia yrttejä ja mausteita |
Olen vannoutunut georgialaisen keittiön ystävä. Syön
georgialaista usein Pietarissa, kokkaan sitä myös kotona, tällä kertaa
tutustuin Helsingissä georgialaiseen ravintolaan nimeltä Georgian House.
Oikeastaan olin ensin menossa Pikku Georgia -ravintolaan,
mutta se oli lopettanut. Harmi, sillä edellisellä kerralla käydessäni sain
siellä oikein maukasta georgialaista ruokaa. EDIT: Nykyäänhän Pikku Georgia on
ravintolalaiva Grand
Georgia, josta kirjoitan enemmän toisella kertaa.
Ruoka oli erittäin hyvää ja autenttista Georgian
Housessakin. Tarjoilijana oli venäjää äidinkielenään puhuva nuori nainen,
keittiöstä kuului georgiaa ja välillä keittiöhenkilökunta puhui venäjää
tarjoilijan kanssa.
Ensimmäisellä vierailullani halusin testata georgialaisen
keittiön suosikkejani: hatsapurin, phalin ja hartso-keiton.
Hatsapureista suosikkini on oikeastaan adzaruli-hatsapuri, mutta koska
megruli-hatsapuri on helpompi ottaa mukaan, päädyin siihen. Hatsapuriahan ei
siis yksin pysty kerralla syömään, on sen verran tuhtia tavaraa.
Phalit olivat erinomaisia, ihanan yrttisiä. Hatsapuri
maistui hatsapurilta, ollen siis rasvainen ja juustoinen, kuten kuuluu.
Mausteinen, maukas hartso-keitto lämmitti mukavasti kylmänä helmikuun iltana.
Erinomaisen georgialaista, kiitos!
Seuraavalla kerralla ottaisin varmaankin sitten
georgialaisen salaatin, lobion ja chashushulin, jotka ovat suosikkilistallani
seuraavina. Eli kyllä, suosittelen paikkaa lämmöllä ja aion mennä itsekin
toiste, paikka kun sijaitsee lähellä Suomi-Venäjä-Seuran konttoria (toim. huom. konttorin entistä sijaintia), eli asiaa
sille suunnalle on jatkuvasti.
Megruli-khachapuri: talon juustolla täytetty ja kuorrutettu
leipä, tarjoillaan lämpimänä
|
Kharcho-keitto: naudanlihaa/ riisiä/ tomaattimurskaa
/valkosipulia/ georgialaisia yrttejä ja mausteita
|
Olen kirjoittanut georgialaisesta ruokakulttuurista ja
muista kaukasialaisista ruokakulttuureista Tanjan
Matkamittarissa jonkin verran, tässä muutama linkki:
Ja jos Pietarin georgialaiset ravintolat kiinnostavat, myös
niitä on esitelty kattavasti Tanjan Matkamittarissa, tässä yksi pieni koonti: Georgialainen keittiö hurmaa Pietarissa
P.S. Huomannette hatsapurin monenkirjavan suomenkielisen
kirjoitusasun. Venäjäksi hatsapuri kirjoitetaan хачапури, josta tullee tuo
suomenkielinen hatsapuri, mutta usein suomeksi käytetään myös muotoa
khatsapuri, englannissa sitten enemmän näkee käytettävän ravintolan käyttämää muotoa
khachapuri (kuvatekstit ravintolan listalta). Samalla linjalla
mennään myös muissa ruuan nimissä, kun kirjoitusasuja on useita. Itse valitsen
mielelläni aina suomalaiseen tekstiin sopivimman vaihtoehdon.
Kommentit